2.3. Comestibles                       

2.3.1. Líquids, begudes

JAN DE L'AIGUA (36), EN JOAN DE L'AIGUA FRESCA (209), LES AIGÜES (27), CA L'AIO (384) potser un occitanisme, CAL BEU L'AIGUA (349), EN BEU L'AIGUA (191),

EN BITTER (181), EN BITTER (246), EN LIMONETA CALENTA (41), EN LIMONETTE (27), LA LLET (MARCEL·LA DE LA) (183), LA LLETA (174), EN LLETONA (147), EN LLIMONETA (56), EN MENJA AIGUARDENT (264), EN TOTI (56), EN TRESSIS (182), EL PÈRE KERMAN (246) nom d'un licor, TISANA (28), EN TISANA (224), EN TISANA (179), EN TISANA (30), LA MEUSE (56) nom d'una cervesa, EL CAFÈ GÜENT (177), ROM (JAN DEL) (66), EL ROM (30), EN PRUNELLE (264), EN SUZETTE (146) del vermut "Suze", EN SENSE VI (142), EN BON VINET (238), COP DE VI (142), EN CREMA VI (55), EN CREMA VI (50), EN CREMA VI (27), EN CREMA VI (66), LA NANNA DEL VI (258), EN VI DE RUQUES (28), EN VINASSA (27), EN VINOCHE (63).

2.3.2. Pa

EN PA I VI (44), EN PA MOFLE (27), EN PA MOLL (147), LO PA MOLL (140), EN PA SEC (80), EN PA TENDRE (79), EL PA XUCAT (50), EN PAIN CUIT (172), PAIN GATEAU (240), CAL PANARRA (380), EL PANARRO (50), PANETA (61), EN PANOT (143), EN MENJA MOLLA (61), EN MENJA LLESQUES (27), LA QUINYOLA (27), EN SERRA CROSTONS (183), EN SERRA CROSTONS (43), EL CROSTET (380), EL CROSTET (27), CAL CROSTÓ (359), CAL CROSTÓ (352), CAL CROSTÓ (356), CAL CROSTÓ (335), EN CROSTÓ (234), EL DE PA (65), EL FLECÓ (262), GUANYA PA (27), MATA PA (27), EN TORRA PA (264), LA TORRADA (ROSINA DE LA) (55), EN TORRADES (80), PA AMB ALL (27), ELS PA AMB ALL (179), PA I AIGUA (28), EN PA I ALL (FERRIOL) (234), EL PA I ALL (30), PA I CEBA (27), EN PA I COCA (236), EN PA I FARRA (173), PA I FAVES (141), EN PA I GARRO (234), EL PA I GREIX (177), LA PA I OLI (178), EN PA I VI (234), EN PA I VI (238).

2.3.3. Carn

EN BOTIFARRA (JOAN DE LA) (185), BOTIFARRA (MOSSÈN) (221), EN BOTIFARRA DE LA ROCA (221), BOTIFARRA (170), BOTIFARRA (36), BOTIFARRA (80), EN BOTIFARRA (58), EN BOTIFARRA (55), EN BOTIFARRA (221), EN BOTIFARRA (179), EN BOTIFARRA (50), EN BOTIFARRA (27), EN BOTIFARRA (142), EN BOTIFARRA (143), EN BOTIFARRA (208), EN BOTIFARRA (59), EN BOTIFARRA (74), EN BOTIFARRA (75), EN BOTIFARRA (246), EN BOTIFARRA (264), L'EN BOTIFARRA (140), LA BOTIFARRA (33), LA TAUPA (28) és una botifarra negra, BOUDIN (140), EN CAMBAJÓ (172), EN CAMBAJÓ (258), EN CANSALADA (225), EN CANSALADA (59), EN CANSALAT (147), L'EUGENI DE LA CARN (55), EN BISTEC (221), EL CODENA (CAPELLA) (178), EN CODENA (177), EN CODENA (182), COSTELLA (36), EN COSTELLA (220), EN COSTELLA (221), EN COSTELLA (177), EN COSTELLA (147), EN COSTELLA (140), EN COSTELLA (182), EN COSTELLA (38), EN COSTELLA (41), EN COSTELLA (67), EN COSTELLA DE LLOP (235), ELS COSTELLES (82), EN COSTELLES (27), LES COSTELLES (28), CAL LLEPA ROSTES (400), EL LLEPA ROSTES (254), EN LLEPA ROSTES (221), EN LLEPA ROSTES (249), LA LLEPA ROSTES (241), EN LLONGANISSA (171), LA LLONGANISSA (33), EN TRIPA (64), EN TRIPETA (33), EN TRIPETA (181), EN TRIPETA (246), EL TRIPUT (28), EN VENTRESCA (177), LA VENTRESCA (33), EN TREPITJA BOTIFARRES (183), EN TAFARRA (41), EN TIFARRÓ (225), EN MENJA FARRONS (50) per botifarra i botifarró, MENJA BOLES (27), EN MENJA BOLES (259), LA MENJA BOLES (38) (boles de picolat), EN MENJA CARN (75), EN MENJA COSTELLES (177), EN MENJA COSTELLES (27), EN MENJA COSTELLES (185), EN MENJA COSTELLES (241), EN MENJA ROSTA (212), EN MENJA ROSTES (77), CAL PÂTÉ (350), CAN PÂTÉ (28), EN PÂTÉ VOLAILLES (63), EN ROBA CAMBAJONS (324), EN ROBA SOCISSOTS (209), EN POULET ROTI (55), CAL ROSTA (394), EN ROSTA (73), EL ROSTIT (181), EN SOCISSA (262).

2.3.4. Sopes

EN BOUILLON (55), BOUILLON KUB (207), LA BROUBUFAT (63), LA COLL DE FIDEU (54), CAL FIDEU (394), LA MIMI FIDO (240), EN SOPA GRASSA (56), ELS SOPA TARD (48), CAL SOPARET (397), EN SOPES (246).

2.3.5. Plats, ingredients

L'ESTOFAT (28), EN FREGIDES (183), FREGINETA (36), CA LA FREGIR (398), FRICASSÉE (27), EN FRICOT (221), EN FRICOT (264), EN FRISTI (28), EN FRITE (53), EL GRATIN (33), EN MENJA OLLADA (225), EN MENJA OUS (181), EL CROCA OUS (338), OU (JAN DE L') (235), OU (JAN DE L') (264), EN OU (MANEL DE L') (260), EN OU (PERE DE L') (259), L'OU COAT (183), CA L'OU (247), OUS (JANA DELS) (50), LA JEANNE DELS OUS (142), EN OUS (PERE DELS) (183), EN OUS (PERE DELS) (183), EN SALPIQUET (147), EN SALPIQUET (62), EN PASTA (54), CAL MARIARRÓS (385), LA CARME DE L'ARRÒS (53), EN MENJA ARRÒS (235), EL CANALON (142), MACARONI (141), EN MACARONI (246), NEGA SALSA (326), NYANYA (209), EN OEUF (JAN DE L') (56), EN MINJA MOLETES (230), PINYATA (27), EN PINYATA (58), EN PINYATA (177), EN PINYATA (181), EN PINYATA (185), EN MENJA SARRONS (174), EN PURÉE (246), EL SUQUET (56), CAL SUQUETA (358), EL XUC (182), EN TASTA SALSES (221).

 

 

2.3.6. Condiments, espècies

EN MOSTARDA (56), LA PICA PEBRE (246), EL PEBRAT (55), EN PEBRE ROIG (231), EN PEBRE (231), LA PEBRINA (TERESA DE LA) (141), EN PEBRINA (28), EN PEBRINA (34), LA PEBRINA (51), CAL SALAT (PERET) (380), EL SALAT (392), EL SALAT (214), EN SENSE SAL (34), EN SENSE SAL (38), VINAGRE (36), EN VINAGRE (56), EN VINAGRE (27), EN VINAGRE (61), EN VINAGRE (246), JAN DE L'OLI (246), JEPE DE L'OLI (46), JOAN DE L'OLI (240), LA LISA DE L'OLI (64), LA MARIETA DE L'OLI (65), EN NETA DE L'OLI (75), OLI (SIMON DE L') (27), EN TONI DE L'OLI (262), CAL VENTURA DE L'OLI (382), EN ZIDRO DE L'OLI (183), CA L'OLI (391), L'OLI (56), L'OLINA (267), KUMMEL (140), EN CANELLA (50), CA L'OLIVA (354), EN MANTECA (51), EN MANTEGA (146), EL FARINÓS (27), LA FARINOSA (MARTA) (176), LA FARINOSA (30), EN BUFA FARINES (262), EN MINOTIS (27) Flor de farina (Cotlliure, Andorra) sgons DCVB. En Occità 'minot'=farina (Mistral).

2.3.7. Formatges

CAL MARIA MATÓ (398), EL MATÓ (262), VACHE QUI RIT (36), LA VACHE QUI RIT (177), LA VACHE QUI RIT (142), LA VACHE QUI RIT (172), LA VACHE QUI RIT (183), LA VACHE QUI RIT (80), EN ROQUEFORT (246), EN ROQUEFORT (241).

2.3.8. Dolços

EN BONBON (173), EN CHOCOLAT (28), EN CHOCOLAT (59), EL CHOCOLAT MEUNIER (221), EN CONFITURA (58), EN CONFITURA (221), EN CONFITURA (172), ELS CONFITURES (176), EN LA CREMA (59), LA CREMA (56), LA CREMA (186), MENJA CLEMA (27), EN GLACE (42), DANONE (36), L'ANNA PA D'OU (55), CAN MELINDRO (261), EN MENJA CONFITURA (221), EN MENJA CONFITURA (147), EN MENJA PASTILLES (58), EN MENJA PASTILLES (56), EN MENJA SUCRE (50), LA MENJA SUCRE (75), MENJA VI (181), EN MERINGUE (55), EN MERINGUE (326), EL MERLINGO (55), EL MERLINGO (56), EL DE LA MEL (340), LA MEL I FLOR (246), EN MEL (262), LA MEL (36), LA MELERA (ROSINA) (251), EN MENJA LLET (231), L'ANGÈLICA MENJA MEL (258), EN MENJA MEL (178), EN MENJA MEL (246), LA PASTILLA (NENE) (336), PASTILLA (36), EN PASTILLA (31), EN PASTILLA (146), EN PASTILLA (53), LES PASTILLES (177), PASTISSO (27), PISTACHE (141), PISTACHE (74), CAL PISTACHE (349), EL PISTACHE (28), EN PISTACHE (55), EN PISTACHE (208), EN PISTACHE (30), EN PISTACHE (48), EN PISTACHE (72), LA PISTACHE FINE (CAROLINE) (258), EN PISTACHES (221), PITANCE (27), PRALINE (140), PRALINE (140), REGALISSI (55), EN ROSQUILL (58), EN ROSQUILLA (262), EL ROSQUILLET (186), LA ROSQUILLETA (246), EN ROSQUILLOT (264), EN BANETTE (179), LA BUNYOL (55), BEIGNET (27), CAL BISCOTÍ (350), EN BISCUIT (246), EN BRIOCHE (207), LA CREPE (27), CROCANT (49), EL CROCANT (35), EL CROCANT (44), EN CROCANT (27), EN FOGÀS (237), FOGASSA (36), EL NISSO (258) (< anissos), EN TONYA (209), LA TONYA (28), TONYASSA (225)

Coca rodona de Pasqua. Se coneix la dita : "dur com una tonya".

CAN TORRON (251), EL TORRON (60), EN SACARINE (33), EN SUCETTE (236), EN SUCETTE (215), CAL SUCRE (395), EN SUCRE (179), EN XAPA BUNYETES (177), XICOLATA (56), XICOLATA (170), XICOLATA (61), XICOLATA (264), EN XICOLATA (58), EN XICOLATA (50), EN XICOLATA (27), EN XICOLATA (240), EN XICOLATA (28), EN XICOLATA (34), EN XICOLATA (37), EN XICOLATA (41), EN XICOLATA (45), EN XICOLATA (65), EN XICOLATA (74), EN XICOLATA (75), EN XICOLATA (258), LA XICOLATA (46), LA XICOLATA (246), EN XOCOLATA (207), LA XUCA PASTILLA (41), XUCA PASTILLES (50).

2.3.9. Fruites

CA L'ABRICOC (398), L'ABRICOT (27), L'ABRICOT (142), CA L'ARBOÇ (394), EN AVELLANA (CINTO DE L') (238), EN BANANA (178), EN BANANA (241), EN BANANA (49), BEAU CITRON (34),

EN CACAUET (PERE) (181), CACAUET (38), EL CACAUET (209), EL CACAUET (79), EL CACAUET (50), EL CACAUET (141), EL CACAUET (144), EL CACAUET (169), EL CACAUET (172), EL CACAUET (179), EL CACAUET (183), EL CACAUET (28), EL CACAUET (45), EL CACAUET (46), EL CACAUET (173), EL CACAUET (82), EL CACAUET (246), EN CACAUET (77), EN CACAUET (56), EN CACAUET (140), EL CACAUETA (61), LA CACAUETA (56), LA CACAUETA (359), LA CACAUETA (220), LA CACAUETA (33), LA CACAUETA (48), ELS CACAUETS (54), EN CACUET (MARTI DEL) (64), EL CACUET (178), EL CACUET (73), EN CACUET (177),

CAL CASTANY (357), LA CASTANYA (MARIA) (75), CASTANYA (36), EN CASTANYA (246), LA CASTANYA (234), EN CASTANYERES (246), ELS CASTANYES (335), ELS CASTANYES (182), CAL CASTANYET (341), CASTANYÓ (35), EL CASTANYÓ (50), EL CASTANYÓ (140), EL CASTANYÓ (74), EN CASTANYÓ (179), EL NYO (37) (< castanyó), EN CERISE (146), LA CERISE (30), CAL CIRERA (381), EN CIRERA (58), EN CIRERA (147), EN CIRERA (173), EN CIRERA (143), EN CIRERA (181), EN CIRERA (75), EN CIRERA (246), CAL CIRERET (384), LA CIRERETA (56), EL CODONY (221), LA CODONYA (36),

EN CRINYANA (221), EN CRINYANA (173), EN CRINYANA (141), EN CRINYANA (169), EN CRINYANA (172), EN CRINYANA (174), EN CRINYANA (240), EN CRINYANA (45), EN MENJA BLANQUETES (177), EN ROBA MUSCAT (58),

CAL FIGA (394), CAL FIGA (356), EN FIGA (63), EN FIGA (146), EN FIGA (181), EN FIGA (28), EN FIGA (267), LA FIGA (246), EN FIGUERETA (221), L'ESTEVE DE LES FIGUES NEGRES (50), EN FIGUES (50), EN MENJA FIGUES (185), EL BOTELL (143) (figa no madura), EN PELA FIGUES (60), PICA FIGUES (230), EN PICA FIGUES (224), EN SECA FIGUES (179), LA CORQUELLA (246) (és el nom d'una figa),

LA FRAISE (140), EL FRESART (221), EN MADUIXA (77), EN MADUIXA (326), EN MADUIXA (61), EN MADUIXA (80), EN MANGLANETA (59), MELÓ (JACQUES) (140), EN MENJA NESPRES (177), EN MENJA POMES (185), LA MORA (50), EN MORES (58), EN MORES (55), EN NOGA (179), EN NOGA (61), LA NOGA (147), LA NOGA (171), EN NOGUES (234), EL NUC (37), PANSA (27), EN PANSA (74), CAL PANSER (348), LA PERA (175), LA POIRE (58), CA LA PERA (339), CAL PERES (358), CAL PERES (357), EN PERETOTS (50), EN PISTACHE (179), CAN POMA (264), EN POMA (221), EN POMA (143), EN PRUNA (221), EN PRUNA (323), EN PRUNA (182), EN PRUNA (207), EN PRUNE (142), CAL PRUNES (359), ELS PRUNES (27), EN TARONJOS (POL DELS) (34), EL TORONJO (27), LA VELLANA (MARIETA) (80), EN VELLANA (55), EN VELLANA (177), EN VELLANA (27), EN VELLANA (176), EN VELLANETA (77), EN VELLANETA (33).

2.3.10 Llegums

LA ROSA DE L'ÀPIT (28), PEU D'API (183), L'ASBERGINI (143), BLAT DINDI (181), EN BRIN D'AVOINE (49), LA CARBASSA (MARIA TERESA) (209), CARBASSA (173), CAL CARBASSA (394), EN CARBASSA (33), EN CARBASSA (60), CAL CARBASSÓ (391), EL CARBASSÓ (147), EL CARBASSÓ (50), EN CARBASSÓ (186), EN CARBASSÓ (49), EN CARBASSÓ (246), LA CARBASSONA (264), CAL CARBASSONS (394), EN CARROTA (143), EN CARROTA (55), EN CARROTA (30), MATA CARROTES (50), EN CALOTES (186), EL CARXOFA (34), EN CARXOFA (64), EN CARXOFA (48), EN CARXOFA (246), LA CARXOFA PRECIOSA (63), CAL CEBA (350), CAL CEBA (392), EN CEBA (33), EN CEBA (179), EN CEBA (262), LA CEBA FOLLA (59), EN CEBALLS (61), EN CEBES I ALLS (65), LES CEBES (330), CAL CEBETES (394), CAL CEIRÓ (318), EN CHOU (COME) (181), EN CHOU PINET (55), LA CIRONA (264), EL CIURÓ (77),

LA COL (MARGARITA DE LA) (176), LA COL (143), COL I FLIE (235), LA COL I FLOR (MIMI) (55), CAL COL I FLOR (380), EN COL I FLOR (209), CAN COLS (262), EN MATA COLS (246), EN COURGETTE (183), L'ESCANYAT DE TRUMFES (173), CA L'ESCAROLA (350), CA L'ESCAROLA (385), L'ESCAROLA (58), L'ESCAROLA (393), L'ESPÀRREC (177), L'ESPÀRREC (246), CAL FAVA (349), EN FAVASSA (34), EN MENJA FAVES (50), FAVOLI (75), EN FESO (58), FONOLL (56), L'HARICOT (264), EN LENCOL (79), EN MENJA MONGES (221), EN MENJA MONGES (177), EN MENJA MONGES (43), EN MENJA MONGETES (34), L'ANNA MONGES (46), LES MONGES (172), CAL MONGET (349), EN MONGET (28), CA LA MONGETA (350), EN MONGETA (31), LA MONGETA (246), LA MONGETA (246), EN MONGETES (JEPIC DE CAN) (258), EN CAGARELL

(147), LES COCOS (GERMANES) (53), CA LA MONJA (391), EN MONJA (185), EN MONJA FINA (183), MONJAT (230), LA MONJOTA (179), EN NANTELLA (34), EN NANTILLA (DAMIA) (262), EN NANTILLA (JEP DE LA) (263), EL NAP (221), EL NAP (173), EL NAP (143), EL NAP (176), EL NAP (61), EL NAP TERRIBLE (221), LE NAVET (140),

PATANA (181), EL PATANA (394), EN PATANA (147), EN PATANA (31), EN PATANA (33), EN PATANA (140), EN PATANA (142), EN PATANA (62), EN PATANA (259), EN PATANA (246), LA PATANA (141), EN PATANA PODRIDA (79), EN PATANA ROYALE (75), EL PATANET (61), EN PATANETA (56), EN PATANILL (140), EN PATANO (147), LA PATANOT (63), PATATA (36), LA MANYAMA (63) Patates nyames, moniatos. , EL PEBROT (51), EL PEBROT (246), LA PEBROTA (177), EN PELA PATANES (50), EL PEPINO (177), EL PEPINO (45), EN PESO (55), CAL PESOL (380), EL PESOL (58), EL PESOL (221), EL PESOL (143), EN PESOL (60), EN PICA MILL (262), EN PIPINO (264), EL PORREC (147), CAL RAVANELL (339), EL RAVE (235), EL RAVEC (221), EL RAVEC (173), EL RAVEC (143), EL RAVEC (207), EL RAVEC (42), EL RAVEC (47), EL RAVEC (66), RAVENELLA (27), EL RAVET (357), EL REI DE LA FAVA (246), ROBA CARXOFES (173), EN ROBA CARXOFES (34), EL ROBA CEBES (340), ROBA COLS (79), LA SALADE (141), SEIRÓ (MIQUEL DEL) (336),

EN MENJA TOMATES (65), EN TOMATA (63), EN TOMATA (350), EN TOMATA (222), EN TOMATA (235), EN TOMATA (221), EN TOMATA (143), EN TOMATA (207), EN TOMATA (28), EN TOMATA (37), LA TOMATA (140), EL TOMATES (61), EN TORRA NAPS (55), EN TORRA NAPS (63), EN TRUFA (58), EN TRUFA (27), EN TRUFA (29), EN TRUFA (59), LA TRUFA (171), LA TRUFA FREGIDA (181), LA TRUFA NOVA (141), EN TRUFES (JOSEP DE LES) (169), EN TRUFETA (142), LA TRUFETA (28), EN TRUMFA NOVA (221), EN TRUMFA (33), EN TRUMFES (221), EN TRUMFES (31), EN TRUMFES (143), EN TRUMFETIS (173).

2.3.11 Altres vegetals

EL BOLET (226), EL BOLET (30), EN BOLET (55), LA BOLETA (230), ELS BOLETS (320), EN GIRBOL (34), LA GIRBOLA (38), ROVELLÓ (394), EL ROVELLÓ (235),

EL COSCÓ (232), EL COSCÓ (238), CAL COSCOLL (390), ELS COSCOLLS (329), EN COSCONILLA (27), EN COSCÓS (79), EN MASTEGUERA (246), EL XICOIA (358), EN XICOLLA (33), LA CHICORÉE (53), EN MANZANILLA (55),

2.3.12 Altres

EN TASTA (177), EN MIQUES (235), EN MIQUES (42), CAL MIQUETA (345), GANA VELL (65), GANA (36), EN GANA (77), EN GANA (63), EN GANA (46), EN GANA (249), EN GANA (246), EN GANES (35), LA GANOTA (62), FAIM (MARGARITA DE LA) (215), EN MANSOIF (GERARD) (53), CAL MAL DINAT (319), EL MAL DINAT (325), L'ESMORZAR (50), BON MORCEAU (141).

2.3.13. No comestibles

EN PINYOL (MARTI) (232), EL PINYOL (221), EL METZINA (380), LA POSÓ (182) (= metzina).

Al llarg de les enquestes els nostres informadors ens contaren les festes majors i les balles que ritmaven la vida del poble. Els férem narrar també la matança del porc. N'hem guardat alguns testimoniatges gravats que transcrivim en annexos.

La matança del porc era una feina que prenia un aire de festa: la d'obra la constituïen els veïns; a vegades hi participava un mataire "professional" oriünd del poble o de la comarca. Durant dos o tres dies homes i dones, treballant, menjant i jugant, vivien un moment d'intensa solidaritat i sobretot de responsabilitat. Tenien entre mans la carn de la reserva alimentícia de tot l'any.

Prop de 60 malnoms fan referència a productes porcins: Cambajó, Pâté, Rostes... i entre ells és la botifarra que sovinteja més, amb prop de 30 recurrències diverses: Botifarra, Farra, Farrons... a les quals cal afegir les metàfores que la designen amb el nom de Taupa; com que amb 'botifarra' s'entén botifarra negra, "un parell de taupes" són dues botifarres. Els sobrenoms reflecteixen perfectament el paper central del porc en l'alimentació (mapa n°29).

En canvi, hem quedat ben sorprés en adonar-nos que un dels productes alimentaris més freqüent després del porc, era la xocolata.

Aquí no s'hi val interpretar-ho com a reflex d'una producció autòctona. Encara que a Perpinyà s'hi va instal·lar una fàbrica -famosíssima- de xocolata.

Potser demostra la importància d'aquests dolços en l'alimentació (agrada tant als petits com als grans) i en el llenguatge (els semes del mot orienten cap a les llepoleries, però també cap al color negre o marró).

Els aliments i els sobrenoms ens procuren encara alguna especificitat culinària nord-catalana.

Trobem un vertader panorama gastronòmic: Estofat, Freginat, Ollada, Salpiquet, Pinyata, Boles de Picolat i unes postres, les Rosquilles.

La repartició geogràfica (mapa n° 30) d'aquests malnoms correspon més o menys a la realitat del terreny: la rosquilla prové del Vallespir, la Pinyata és un plat a base de peixos, el Freginat, l'Estofat i el Salpiquet són de la plana. El Riberal (181, 177, 188) presenta un "Pinyata" deslocalitzat. Ens preguntem: es tracta d'un altre plat? o d'un pescaire salanquès "immigrat" ?

En quant als altres vegetals comestibles (fruites i llegums) el mapa comparatiu (n°31) és força útil per veure com, si bé els malnoms palesen els grans centres productors (Elna, Ceret, Vinçà i el Riberal), la repartició és generalitzada. Només els Aspres queden desproveïts d'elements hortícoles.

                                                       següent

 


Recerca :